Ale to chyba pasuje własnie tę porę -za oknem mgliście, i mokro, i jakoś tak ciemno. I mimo rzekomych długich wieczorów, poranki dla kontrastu wydają się krótkie -takie wyrwane cieplej poduszce i w pośpiechu. I właśnie dlatego dodatkowa porcja witamin jest tu jak najbardziej na miejscu.
Dzielę się więc przepisem na hummus -u mnie pełni rolę pysznej pasty kanapkowej. Jest dużo wariantów tej libańskiej przekąski, ja wypróbowałam jeden z podstawowych znalezionych w sieci.
Dlaczego zachwalam zdrowotne właściwości hummusa? Otóż: ciecierzyca jest bogata w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B. Cytrynka czy limonka -witamina C, czosnek chyba wszystkim znany jest ze swoich właściwości uodparniających, sezam - oprócz zawartości cennych witamin (A, E, grupy B) i składników mineralnych (cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza) zalicza się też do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki zapobiegają procesom starzenia się skóry. Podsumowując -samo zdrowie!
HUMMUS
200g ciecierzycy (moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości)
2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki tahini*
sól, pieprz, papryka (u mnie chili)
Ciecierzycę traktujemy blenderem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwe i tahini. Całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą, pieprzem i papryką. Smacznego!
*tahini -pasta sezamowa. Zmieliłam podprażony, przestudzony sezam.
Uwielbiam hummus, zachęciłaś mnie, żeby ponownie go zrobić :)
OdpowiedzUsuńhummus jest super. Próbowałaś kiedys innych past bliskowschodnich? np baba ghanoush lub pasty pieczarkowo-orzechowej? Jak nie to polecam :) Oczywiście przepisy znajdziesz u mnie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam hummus genialny jako przekąska lub śniadanie;)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog i pyszne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńJa również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuńSzanowni Państwo,
OdpowiedzUsuńw imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńPóki co jeszcze się rozwijam, ale mam nadzieję, że będzie coraz lepiej :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)