I wiem, że jesień, to nie tylko babie lato i ciepłe kolory.
Ale zdążyłam się już zachłysnąć tym niesamowitym przejściem z lata w pierwsze, prawie-jesienne dni.
I czuję, że ta euforia się pogłębia!
W planach mam dziś dłuższa wycieczkę rowerową z aparatem pod pachą.
A tymczasem: jesienna sałatka. Trochę eksperymentalnie, w ślad za Elą Ma z blogu Potrawy półgodzinne. Chłodzi się właśnie w lodówce, ale z pierwszego smakowania (czyt.: wyjadania) już przypadła mi do gustu :)
Od oryginały rózni ją to, że obrałam cukinię ze skórki i całość doprawiłam odrobiną ostrej musztardy.
Polecam :)
Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW
5 ziemniaków
pół średniej cukinii
4 ogórki małosolne
2 pomidory
kilkanaście słodkich śliwek węgierek
natka pietruszki (spora garść)
sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny
musztarda (opcjonalnie)
Ziemniaki i cukinię obieramy i gotujemy na parze. Cukinię lepiej dodać pod koniec, aby nie zrobiła sięz niej papka. Półtwarde warzywa studzimy i kroimy w większą kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w cząstki; ogórki w słupki, śliwki również w słupki lub półćwiartki.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Choć tak naprawdę doprawiamy wedle uznania, ja dodałam jeszcze musztardę.
Smacznego! :)
A oto i kolejny przejaw mojej wczesno-jesiennej euforii:
Nika, wygląda wyśmienicie. świetny pomysł z dodaniem musztardy.
OdpowiedzUsuńdziękuję za podlinkowanie mojego bloga.
pozdrawiam :)
Jeszcze śliwek do sałatek warzywnych nigdy nie dodawałam, ale wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńCiekawa sałatka, warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńA bukiet, wczesnojesienny, piękny :)
Pozdrawiam serdecznie!
Oryginalna sałatka :) pomysłów na cukinię nie brakuje na szczęście ;) Polecam to warzywo z rusztu http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/cukinia-z-grilla/
OdpowiedzUsuń