szukam...:

piątek, 28 stycznia 2011

Rosół z kury wg Nigelli Lawson.

W naszym domu dosłownie OD ZAWSZE na sobotni obiad podajemy rosół. Skąd ten zwyczaj? Nikt z nas nie potrafi sobie tego przypomnieć! Rosół jest i był. I będzie -bo jego brak grozi dezorganizacją tygodnia!
Rosół z kury jest jak tradycyjna sałatka jarzynowa -w każdej rodzinie ma swój niepowtarzalny smak, mimo, że składniki niewiele się różnią.
W ramach akcji 'Przepisy Nigelli Lawson' proponuję Wam jej wersję rosołu -aromatyczny i złocisty. Prawie, prawie zaczął wypierać ten nasz, sobotni :)
Zamiast kulek z macy (jak to jest w ogryginale) podaję go z zacierkami.





ROSÓŁ Z KURY
1 kura rosołowa (kurczak)
1 cebula 
1 łodya selera naciowego
2 marchewki
kilka łodyżek naci pietruszki
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
kilka kuleczek ziela angielskiego (opcjonalnie) 
1 łyżka soli






Wszystkie składniki umieszcamy w dużym garnku: mięso, przepołowiona cebula w łupinach, obrane marchewki, seler i przyprawy. Całość zalewamy wodą tak, by pokryła wszystko.
Gorujemy, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy z góry wszystkie brzydkie szumowinki i zostawiamy rosół na małym ogniu.
Całość powinna gotować się około dwóch godzin, ale lepiej co jakiś czas sprawdzać miękkość warzyw i kurczaka.
Nigella przecedza rosół  i podaje czysty wywar. Ja kroję mięsko na drobniejsze kawałki, warzywa na plasterki -i podaję razem z zacierkami w rosole.
Polecam!

3 komentarze:

  1. kocham nigelle tak jak ty , wiec ciesza mnie u ciebie jej przepisy, bede wpadac czesciej,
    pozdrawiam Szana

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie rosołki bywają w niedziele...:) pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam rosół gotowany tradycyjnym sposobem - nad ogniem. Nie trzeba wcale mieć letniej kuchni, wystarczy palenisko i kociołek http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/zestaw-kociolek-wegierski-pokrywka-trojnogu-inox-palenisko-p-1078.html No i w miarę sprzyjająca aura ;) Rosół najlepszy na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń