Po drugie -każdy rogalik to niespodzianka! Zawsze staram się robić kilkusmakowe nadzienia. I wtedy niegdy niewiadomo co kryje się w środku ;)
Poniżej przepis na moje prośćciutkie delikatne i wilgote rogaliki drożdżowe:
ROGALIKI DROŻDŻOWE
-bardzo delikatne!!
5 dag drożdży
60 dag mąki
1/2 szkl mleka
szcypta soli
kostka margaryny
duża łyżka twarogu (ciasto będzie bardziej wilgotne)
+cukier (wg uznania)
i nadzienie -u mnie: dwa rodzaje budyniu: śmietankowy z wiórkami kokosowaymi i malinowy z owocami.
Wszystko oprócz mąki można potraktować mikserem, resztę wyrobić ręką.
Piec najpierw 10 minut w 60 stopniach, dalej w 180.
Plusem jest to, że nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Nalezy tylko zachować odpowiedni odstęp między rogalikami na blasze.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz